Catatan 155

Sebelum keluar kelas tadi, dia mengingatkan aku supaya yang aku dapat berjumpa dengan parent murid yang akan terlibat dengan program esok. Aku diam sahaja dengan cadangannya itu. Malah, sebelum itu dia juga mengatakan seorang parent akan menghantar dokumen yang akan diperlukan pada lewat tengahari kerana borang asal basah terkena air. Aku pun diam sahaja. Ya tidak. Tidak pun tidak. Dia yang memang ramah berbicara. Aku memang pendiam pun. Hihiihiii….!

Sebelum tu… aku memanggilnya dan memberinya RM500 untuk ‘nafkah belanja bulan ni’. Hmmmm… cukuplah tu! Sempat dia bergurau….”Jom Suk**t, kita berbelanja….”, katanya sambil memimpin murid. Aku katakan padanya yang aku tak sempat lagi nak audit perbelanjaan lalu.

Tepat jer waktu… aku pun mengetip kad perakam waktu. Itupun dah lewat sebenarnya, apabila aku terdengar panggilan solat yang berkumandang sayup dari tempat suci ibadah di persimpangan jalan besar menuju laluan pulang. Tak ingat langsung tentang pesanan -vkvkv-…! Dalam otak aku, habis aku dah ditinggalkan oleh imam nanti ni! Segera aku memandu di tempat yang hendak dituju.

Selesai mengemas dapur dan meja makan, berehat sebentar menghilangkan letih. Segera teringat sahabat istimewaku tadi ada berpesan. Alamak…. lupa lagi!!! Buah hatiku dah pesan tadi, tapi lupa plak….aku berbisik sendiri dalam hati. Segera aku mencatat mesej..

“Salam. -Vkvkv-, maaf mengganggu….” itu jer ayatnya lalu terfikir-fikir macam malas jer nak menghantar mesej kat dia. Macam aku plak jer yang tergilakan dia. Bukan apa. Aku cuba mengawal perasaan ini. Tak baik. Mengacau orang. Ustazah dah bagi khutbah tadi. Janganlah Z**….! Lebih kurang begitulah ayat-ayat cintanya tadi. Oppss ayat cinta plak! Nasihat dia pada adiknya ini. Walaupun aku memang tak boleh! Tapi sekarang ni tengah berusaha ler ni. Tapi aku sendiri pun tak yakin. Memang aku tidak boleh melupakan kenangan impian yang aku bina sejak sekian lama.

Iyer…!! Impian aku bukan baru semalam aku anyam. Tidak, dah lama aku anyam daun mengkuang ini dengan corak indah yang aku idam dan impikan sendiri. Dah nak menjadi tikar pun…! Cuma tak disimpulkannya sahaja di penghujung tikar, tapi nampaknya belum aku gunakan. Ntah bila siap. Dulu tinggal sikit jer lagi. Tetiba tertangguh impian aku. Sekarang sudah ada semangat nak menganyam semula, tetapi anyaman itu jadi serba tak kena.

Petang-petang tadi, aku melengkap mesej yang tertangguh tu dan aku hantar juga buat -vkvkv-, walaupun dia pernah berpesan kalau boleh jangan menghantar mesej di luar waktu kerja. Tapi, saja aku hantar kerana kes kecemasan yang aku maklumkan tentang aktiviti esok. Sori yer sayang…! Janganlah bergaduh. Aku nak dia rukun hidup berkeluarga. Aku harap dia gembira bersama keluarga dan anak-anak. Aku tak nak meruntuhkan masjid. Nanti ustazah marah! Hahaahaaa…! Biarlah aku melayan coretan aku yang santai ini sorang-sorang! Walaupun sejak kebelakangan ini rating pembacanya meningkat begitu ketara sekali.

Maaf yer, ini catatan suka-suka. Iyer, catatan ini ialah kesinambungan catatan rasa hari ini, esok dan semalam. Lebih kurang isinya tentang catatan kembara untuk legasi cinta pertama. Catatan itu memang feeling habis….. Hahaaahaaaaaaaaaa…. tak adalah…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s